dijous, 10 de maig del 2012

Sobre Lluís Bru i Salelles, un ondarenc clau per al modernisme

No sé si és per gossera o, molt probablement, per la necessitat d'esprémer al màxim el present, però moltes vegades tenim una visió boirosa i incompleta del nostre passat i, filant encara més prim, d'aquells individus que el conformen. La primera vegada que vaig escoltar alguna cosa sobre Lluís Brú i Salelles, farà vora cinc anys i per veu de l'amic Vicent Ortuño -veritablement, un cercador i enregistrador infal.lible de mites locals-, em vaig sentir en primer lloc un ignorant, sensació que vaig sufocar amb l'estudi del personatge i l'elaboració d'un article que posteriorment vaig publicar sobre aquest ondarenc universal -és una construcció molt sofrida, però en aquest cas està sobradament justificada-, concebut ara com una de les peces clau del modernisme català.

I és el que el seu mèrit ens esguita, i molt. Lluís Brú i Salelles nasqué a Ondara el 1868. Fill i nét de pintors, va desenvolupar des de ben menut les seues habilitats artístiques com a dibuixant tot i que es traslladà a Barcelona molt jove, ciutat on muntarà el seu taller i on desenvoluparà la major part de la seua obra. Heus ací l'inici de la seua increïble trajectòria com a mosaïcista i escenògraf que inclou des d'escenografies per al Gran Teatre del Liceu de Barcelona a dissenys de ceràmica de catàleg per a la fàbrica Pujol i Bausis d'Esplugues, que eren freqüents en arrambadors i detalls a façanes i ràfecs a les cases modernistes. El 1904 viatjà a Venècia per formar-se en les tècniques del mosaic i és precisament en la seua activitat com mosaïcista on trobem la seua millor i més extensa obra. Brú participa en la major part de les obres modernistes, des dels senzills cartells publicitaris industrials a Badalona a la decoració religiosa amb mosaics romans en paviments o les grans obres modernistes en les que sempre està present. Per resumir, és l'artífex de la casa Lleó Morera, de l'institut Pere Mata i dels darrers panells exteriors (1923) de l'hospital de Sant Pau. A més, al Palau de la Música realitzà tota la decoració de mosaics que caracteritzen l'atractiu estètic del monument. Si més no, Brú està considerat com el realitzador de tessel.les més important de la Barcelona del modernisme i això, pel percentatge d'orgull que ens pertoca com a poble, és sens dubte molt important.

Més enllà dels guardons i reconeixements que rebé he de dir que no els recolliré ací per deixar-vos assedegats de la seua figura, la qual serà repassada demà divendres 11 de maig a la conferència que tindrà lloc a la Casa de Cultura d'Ondara -20.00 hores-, a càrrec de Marta Saliné, estudiosa de l'artista. Una cita ineludible per revifar l'estela de Brú i Salelles, un ondarenc fonamental per a la història de l'art.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada