divendres, 12 de juliol del 2013

18é Festacarrer a Ondara: El folk que ens sedimenta les arrels, la música que ens recorda qui som

I al final resulta que fins i tot els festivals de música envelleixen, adquireixen solatge i es converteixen en petits oasis de resistència. Vinc a dir tot açò en referència al Festacarrer, el festival de música tradicional que nasqué a Ondara fa ara díhuit anys i que torna demà a celebrar-se al mateix poble que el veié nàixer. La història del Festacarrer, al capdavall, és la mateixa història de tots aquells col·lectius i persones que partint d'un estoïcisme a prova de bombes –i tantes altres municions– han seguit defensant una idea digna, responsable, de país i de cultura. El nostre país, valencià i freqüentment atordit, necessita d'estímuls vivaços per recordar qui és i cap on va, per això res millor que les notes de la dolçaina, que les passes d'una dansada intempestiva, per tornar a celebrar la màgia del que atresorem com a poble. Malgrat la manca de suport institucional, el Festacarrer tornarà demà dissabte a reviure el miracle del nostre folk. Una bona oportunitat per als amants de la nostra cultura popular, el póster de la qual vos adjunte ací baix:


Els Laietans
La Plaça del Centre Social d’Ondara, una vegada més com en les dues edicions anteriors, serà l'escenari del festival. En relació al programa, aquest arrancarà a les 19.00 hores amb el taller de balls tradicionals i la posterior cercavila –20:30 hores– de la D’Ondara Colla de dolçaines i tabals, la qual serà l’avantsala del tradicional sopar de l’Associació Cultural Ocell, trobada que precedirá al concert que oferiran a continuació els reconeguts intèrprets del grup Els Laietans –22:30 hores–, agrupació guardonada que visita per primera vegada l’escenari del Festacarrer i que guanyaren la passada edició del Concurs Sons de la Mediterrània de Manresa, encontre on el Festacarrer participa en qualitat de jurat i que també implica l’actuació del grup guanyador del certamen a l’escenari del festival ondarenc. Pel que fa al perfil d’aquest grup del Principat, es tracta d’un projecte format per quatre joves amb l'objectiu de renovar l'àmbit graller català i difondre'l molt més enllà de l’àmbit de la música tradicional. Aquest concert suposarà un aperitiu per a la dansà popular que prendrà els carrers abans de mitjanit per a així recrear l’atmosfera adequada per al ball que conduiran després els populars músics de l’agrupació Notes Soltes.
Des de les entitats i associacions organitzadores de les quals en forme part activa, un any més es convida a tots els amants de la cultura popular a que s’apropen a Ondara durant aquesta assenyalada data per a gaudir de la música i balls que millor defineixen el nostre folclore. És un gest de suport petit, del tot festiu, però és també l'ànima d'una iniciativa tan oberta com acollidora que ja s'ha fet major d'edat i que bé mereix que li celebrem la maduresa. Feliç aniversari, Festacarrer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada