dijous, 23 d’octubre del 2014

Redescobrint Valerià Gil, redescobrint Ondara

No m'he cansat mai de dir que, a l'hora de fer país, abans hem de fer poble i fins i tot barri. No abastarem mai la universalitat sense assumir ni conéixer prèviament la riquesa de la (nostra) localitat: una reivindicació que és igualment vàlida per a un habitant de la Vega Baixa que per a un masover d'Els Ports. Una tasca que ens permet redescobrir patrimonis, sobretot humans, que desconeixíem i que al mateix temps ens atorga la dosi suficient d'autoestima per perseverar en l'intent de redefinir la nostra identitat com a poble/país. Amb aquesta humil finalitat, el 2013 vaig presentar al meu poble la biografia de Trini Reyes, i just demà divendres 24 d'octubre introduiré el nou volum d'aquest projecte de recerca.

Serà a la Casa de Cultura d’Ondara, a les 19.30 hores quan presentarem el tercer monogràfic de la col·lecció Personatges i fets d’Ondara, una iniciativa de l’Associació Cultural Ocell que pretén documentar i difondre la vàlua de totes aquelles personalitats i esdeveniments locals que han tingut repercussió dins del seu àmbit al llarg de la història. Un projecte que arrancà, com he dit a l'encapçalament, ara fa un any de la mà de dos treballs focalitzats en el fenomen de l’emigració a l’Amèrica del Nord de principis del segle XX –Fent les Amèriques, de Vicent Ortuño Ginestar i D’Ondara a Broadway: L’excepcionalitat de Trini Reyes, d'aquest servidor–, i que és també l‘escenari de la nova publicació, Valerià Gil (Ondara, 1895–Nova York, 1942): La veu de Pamis a Amèrica, un llibre de Josep Doménech Part i Vicent Ortuño Ginestar que ens descobrirà la fulgurant trajectòria d’aquest intèrpret ondarenc que creuà ben jove l’atlàntic per abraçar la fama i el prestigi dins l’escena de la lírica nord-americana. Un intens recorregut d’actuacions pels Estats Units, des de Broadway i fins al mític Carnegie Hall evidencien la meteòrica carrera d’un tenor privilegiat i alhora desconegut per les generacions més joves. Una figura apassionant que serà reivindicada en una presentació on hi haurà moltes sorpreses, tals com l’escolta d’un dels enregistraments del solista.

Valerià Gil, en una de les imatges que conté el monogràfic

 Pel que fa a la col·lecció, cal dir que els llibres estan editats per Edicions 96 i que el projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara. Cal esmentar que, d’entre la llista de pròxims treballs, ja hi ha programades noves publicacions que abordaran temàtiques com La dissolució del règim senyorial a la Marina Alta: el cas de la baronia de Pamis o La vacunació anticolèrica del Doctor Ferran a Ondara, així com les biografies del compositor Gonçal Ortolà o del General Bosch. El quart i imminent llançament, però, serà l’estudi sobre la caixa d‘estalvis La Ondarense, a càrrec de Toni Estarca.

Com he assenyalat, les obres de la col·lecció Personatges i fets d’Ondara pretenen acostar a tots els públics i des d’un punt de vista amè i didàctic el gruix de la història local i de tots els personatges que l’enriqueixen. Una proposta que, tot i començar a octubre, també serà presentada a la Fira d’Ondara (dies 15 i 16 de novembre), dins l’estand de què disposarà l’Associació Cultural Ocell per a la promoció d’una col·lecció d’èxit que pràcticament ha exhaurit els exemplars dels dos primers volums.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada