dijous, 4 d’octubre del 2012

Un nou festival dins del panorama valencià: Esclata-Sò a Ondara, aquest cap de setmana


L'arrelament dels macrofestivals musicals al País Valencià des de finals dels noranta fins a la data de hui ha estat un fenomen imparable, d'aquells que suposen la creació de referents culturals no solament al nostre territori sinó més enllà. El festival de Benicàssim, ja consolidat i universalitzat com a FIB, potser és la cirereta d'aquest pastís -i alhora pastitx- entre el rock i l'electrònica però si hi ha alguna cosa que em fa desconfiar de la seua internacionalització és precisament el seu afany per conquerir les agendes dels grups anglosaxons; és a dir, que crec que cada vegada el FIB és més semblant a Glastonbury i, per si no ho teníem clar, sols cal parar atenció als autobusos que, apilats des de Manises, aboquen milers i milers de britànics a la vila castellonenca. 

En aquest sentit, considere que tot el que aquestes cites guanyen en ressò internacional ho perden alhora en autoestima local, en reivindicació del potencial musical autòcton. I no ho dic per chauvinisme, sinó pel destrellat que implica tindre a casa nostra un cartell farcidet d'estrelles absolutament desconegudes per a nosaltres, per més familiars que siguen per als turistes de torn. Ben mirat, crec que els responsables del FIB -als quals els reconec una trajectòria tan meritòria com prestigiosa- s'ho haurien de repensar, sobretot de cara als assistents nacionals que han anat perdent any rere any.

Dover

Potser com a antídot a aquest model, la proposta que aquest cap de setmana ha preparat l'Ajuntament d'Ondara des de la Regidoria de Cultura i Joventut ens situa en un marc ben distint i alhora engrescador. L'Esclata-Sò és un festival novell, innovador, que s'abeura de la música indie de l'escena nacional i, al mateix temps, del folk valencià. Si més no, podeu fer-li una ullada al cartell per comprovar com hi conviuen agrupacions post-grunge com Dover amb cantautors íntims com Feliu Ventura; bandes alternatives com Love of Lesbian amb figures de renom dins la música tradicional valenciana com Pep Gimeno "Botifarra". La barreja, tal com podreu veure al cartell, és agosarada i atractiva però en certa mesura dignifica, tal com suggereixen els organitzadors, la fusió entre "tradició i avantguarda".

Añadir leyPep Gimeno "Botifarra"

Una molt recomanable cita per a aquest cap de setmana -dies 5, 6 i 7 d'octubre- que tindrà lloc a la Plaça de Bous d'Ondara -més informació sobre el festival, així com sobre la venda d'entrades a www.esclataso.com i que tant de bo tinga continuïtat en futures edicions per tal de seguir recolzant l'escena musical de casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada