dijous, 18 de juny del 2015

El 20é Festacarrer d'Ondara celebra enguany dues dècades de folk i resistència

Fotos realitzades per Eliazar Román al Festacarrer de 2013

Qui resisteix, guanya; i damunt, ho canta i balla. Aquesta és la història del Festacarrer d’Ondara, el qual ha sobreviscut com a iniciativa cultural malgrat la manca de recolzament de l’Ajuntament d’Ondara –governat pel PP durant vora quinze anys–, el qual ha menyspreat durant lustres el ressò d’una cita que en els darrers anys noranta suposava una gran injecció econòmica i promocional per al municipi. De fet, les primeres edicions del Festacarrer, amb una programació de tres dies i de fins a deu concerts distints dins cada edició, suposà una plataforma per a moltes agrupacions musicals emergents que feren de la música tradicional el seu discurs. 
20 anys després, els circuits de música en la nostra llengua –del rock al folk passant per mil i un registres– són una realitat inqüestionable tant a la Marina Alta com a la resta del País Valencià que planteja una clara evolució cap a una gestió cultural més genuïna, sostenible i, sobretot, autoconscient. “En aquest llarg camí, doncs, és evident el paper simbòlic del Festacarrer, el qual planteja des d’enguany un clar optimisme, més encara tenint en compte el suport del nou govern progressista a Ondara”, resumeix Vicent Ortuño en representació de l’Associació Cultural Ocell, entitat que n’ha gestionat la supervivència. Un acte de resistència que suposà trasllats del Festacarrer –a La Xara–, minves de pressupost i, com no, adaptació a les crues circumstàncies. “Malgrat els nombrosos entrebancs, el Festacarrer ha sobreviscut com a acte de resistència, per la qual cosa és un referent no només com a festival musical, sinó també social i participatiu”, ha afegit Ortuño.


No debades, i seguint el model modest de les recents convocatòries, enguany el festival es concentrarà en una única jornada com en les últimes edicions. La Plaça del Centre Social d’Ondara acollirà una vegada més la trobada. Serà el proper dissabte dia 4 de juliol. En relació al programa del 20é Festacarrer, aquest arrancarà a les 19.00 hores amb el taller de balls tradicionals, avantsala del tradicional sopar de l’Associació Cultural Ocell, trobada que precedirá la dansà popular i el concert-ball que oferiran després els  músics de l’agrupació Notes Soltes, vells amics del festival i garantia de festa.


Pel que fa a les dades relatives a l’esdeveniment, pot consultar-se la informació sobre el festival i els tiquets per al Sopar d’Ocell a www.festacarrer.cat i al correu electrònic associacioculturalocell@gmail.com. Segons ha matisat Vicent Ortuño, des de les entitats i associacions organitzadores i col·laboradores es convida “enguany amb especial ànim de celebració” a tots els amants de la cultura popular per tal que s’apropen a Ondara durant aquesta assenyalada data per a gaudir de la música i balls que millor defineixen el nostre folk.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada